همانگونه که میدانید چاپ یکی از مهمترین اختراعات انسان ها در طول تاریخ است که تحولی بزرگ در ثبت رویدادهای تاریخی و همچنین شکل گیری تمدنهای مختلف به وجود آورد. در این بخش قصد داریم تا شما را با 7 روش چاپ صنعتی آشنا سازیم.
چاپ همراه انسان های نخستین و اولین راه ارتباطی آنها با یکدیگر حکاکی و کشیدن نقش ها بر روی سطوح بوده است. انسانها در گذر زمان با نوآوری و ایده پردازی، زمینه های صنعت چاپ دنیای امروز را فراهم کردند.
انواع چاپ از گذشته تا به امروز تغییرات بسیاری کرده اند و در حال حاضر نیز صنعت چاپ روز به روز در حال پیشرفت و توسعه است. از انواع روش های چاپ در صنایع و حوزههای مختلف مانند چاپ کتاب، بروشور، بنرهای تبلیغاتی، چاپ پلاستیک های بسته بندی، وسایل نقلیه، پوشاک و …. استفاده میشود.
امروزه دیگر صنعت چاپ تنها محدود به انتقال طرح بر روی کاغذ نیست، بلکه تقریبا میتوان بر روی هر متریالی چاپ را اجرا کرد. بهمین دلیل آشنایی با انواع روش های چاپ و کارکرد هر یک از آنها برای کسانی که به نوعی با چاپ سر و کار دارند، اهمیت ویژه ای دارد.
تقریبا هر چیزی که در اطراف ما وجود دارد از انواع بسته بندی محصولات غذایی تا محصولات آرایشی و بهداشتی، شوینده ها و لوازم خانگی همگی به گونه ای از صنعت چاپ بهره می برند.
چاپ صنعتی بیشتر بر روی فیلم هایی از جنس OPP انجام میشود، که از نظر بهداشتی و رنگ پذیری و همچنین حفاظت از محصول مناسب ترین گزینه به حساب می آید .
افرادی که در زمینه چاپ صنعتی فعالیت می کنند باید از نظر طراحی، انتخاب و رنگ شناسی اطلاعاتی جامع و دقیق داشته باشند ، تا بتوانند دقیقا آنچه را که مورد نظر مشتری و مردم است، ارائه دهند.
شکل ساده چاپ در چین باستان حدود 175 سال بعد از میلاد مسیح با ابزاری ساده ساخته شده از چوب ابداع شد، که آن را در جوهر کرده و سپس بر روی تکه کاغذی با استفاده از چوب بامبو می مالیدند. با آنکه نوآوری های مردم چین برای ایجاد جوهر و چاپ به شدت برای صنعت چاپ و نوشتن تاثیرگذار بود اما با این حال، نتوانست مانند تحولات اروپا بر روی دنیا تاثیر بگذارد.
فناوری چاپ تا سال 1440 تقریبا ساکن مانده بود تا آنکه گوتنبرگ با استفاده از مخلوط سرب و فلزات ریخته گری توانست روشی برای تولید کتاب هایی با چاپ با دوام اختراع نماید که در زمان خودش از خلاقانه ترین و پر استفاده ترین اختراعات بشری نام گرفت.
پس از جنگ جهانی دوم در اوایل دهه 1950، اروپا توسعه فرهنگی خود را مدیون چاپگرهای دات ماتریکس شرکت IBM شد و بعدها در سال های 1984 تا 1990 چاپگرهای جوهر افشان به دنیا معرفی شدند.
از آن سال ها تا امروز روش های گوناگونی مانند چاپ افست، دیجیتال، لیتوگرافی، فلکسوگرافی و … ایجاد شده که هر یک مزایا و معایب خود را دارند.
در ایران نیز از زمان هخامنشیان صنعت چاپ تصویر بر روی سنگ رواج داشت.
1. تامپو پرینت از بروز ترین روش های چاپی است که با استفاده از یک کلیشه فولادی طرح و رنگ را به قطعه منتقل میکند .
2. چاپ دیجیتال صنعتی که یک متد جدید صنعتی و بدون واسطه چاپی است که توسط دستگاه های دیجیتال طرح را روی اجسام انتقال میدهد .
3. افست که برای چاپ محصولات در تیراژ بالا مانند روزنامه ها و کارت های ویزیت و تراکت ها استفاده می شود و دقت و سرعت بالای دستگاه آن مهمترین ویژگی های این چاپ است.
4. هلیو گراور که مختص محصولات سلفونی است و بالاترین و خیره کننده ترین جزئیات را دارد.
5. فلکسو که با استفاده از یک صفحه انعطاف پذیر از جنس ژلاتین بیشتر در چاپ محصولات غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
6. ملخی که قدیمی ترین نوع ماشین چاپ است که توسط گوتنبرک اختراع شد و توانایی انتقال یک نوع رنگ و طرح را دارد و بیشتر برای استفاده تحریری به کار گرفته می شود .
7. تامپو که انتقال چاپ بوسیله لاستیک ساخته شده از جنس سیلیکون میباشد و برای کالاهایی در اشکال گرد، خمیده و گود بیشترین کاربرد دارد.
اگر برای یک موضوع علمی از چاپ استفاده می کنید، بهتر است از رنگ های کلاسیک بهره ببرید.
برای چاپ و تبلیغ یک محصول بهتر است از رنگ های شاد استفاده کنید.
CMYK و RGB دو تا از مهم ترین نوع رنگ ها در انواع چاپ صنعتی هستند. بر روی یک چاپگر چهار رنگ، تمام فایل های RGB باید به چهار رنگ CMYK تبدیل شوند.
در انواع چاپ تجاری از جوهرهای آبی، قرمز، زرد و سیاه (CMYK) استفاده میشود که این چهار رنگ به راحتی میتواند طیف وسیعی از رنگ ها را تولید کنند.
در اسکنرها، دوربینهای دیجیتال و مانیتورهای کامپیوتر از نور قرمز، سبز و آبی (RGB) برای نمایش رنگ استفاده می شود. برخی رنگهای RGB (به ویژه رنگهای روشن) که میتوانید بر روی مانیتور یا دوربین مشاهده کنید، به سادگی نمیتوان با جوهر استاندارد CMYK تکثیر کرد.
یکی از مهم ترین و پر کاربرد ترین رنگها در انواع چاپ برای انتخاب و اصلاح رنگهای CMYK، راهنمای رنگ PMS است. PMS یا سیستم رنگ پنتون، بیش از 3000 رنگ را ارائه میدهد و در هر دو نوع پوشش دار و بدون پوشش موجود است. سیستم رنگ پنتون به شما در انتخاب رنگ بسیار کمک میکند.